Materiaal kieshulp

Het harde werk zit erop..


Je hebt zorgvuldig gewikt en gewogen welk design je op jouw muur wilt hebben om er daarna achter te komen dat je nog een besluit moet maken; op welk materiaal ga je de poster laten drukken? Om de keuzestress wat op te voeren zijn er bij de meeste ontwerpen veel verschillende materialen om uit te kiezen met elk hun eigen kenmerken en voordelen. Dat maakt het dus niet makkelijker, fijne vent die PosterJunkie… Sorry.

Zelf loop ik ook al een tijdje te dubben hoe de nieuwste aanwinst in mijn studio er precies uit gaat zien. Om mezelf en jou op weg te helpen zal ik per materiaalsoort kort en bondig uit de doeken doen waarom je juist wel of juist niet voor een materiaal zou moeten kiezen.

In de onderstaande video krijg je alvast een impressie van de verschillende materialen, verderop lees je meer details.

Alu-dibond

Ben je op zoek naar wanddecoratie die opvalt, dan zit je goed met een print op aluminium-dibond. De full color bedrukking springt van de plaat af. De ontwerpen op dibond zijn zeer geschikt voor zowel  binnen- als buitengebruik. Dibond platen zijn lichte platen die zijn opgebouwd uit drie lagen. De buitenste lagen zijn vervaardigd van 0.3 mm dik aluminium en de kern is gemaakt van zwart kunststof, ook wel polyethyleen genoemd. De hele plaat is 3 mm dik.

Dibond is een aluminium sandwichplaat die door deze opbouw stijf en zeer licht van gewicht is en daarnaast ook duurzaam. Door de uitstekende producteigenschappen voor binnen- en buiten gebruik is een poster op dibond een perfecte keuze voor jouw kunst in de woonkamer of in de tuin.

Ophangen

Voor formaten t/m 70 x 100 cm geldt dat deze worden geleverd inclusief een zelfklevende ophangplaat. Formaten van 80 x 120 cm en groter worden geleverd inclusief het blind ophangsysteem. Lees hier meer informatie over de ophangsystemen.

Meer over alu-dibond

Plexiglas

De meeste mensen zijn wel bekend met plexiglas, toch heb je ook dit materiaal in veel verschillende soorten en maten. Ik zal me nu alleen beperken tot het plexiglas product van PosterJunkie. De ontwerpen worden gedrukt op glashelder plexiglas van 5mm dik. De full color druk van het ontwerp komt op de achterzijde van de plaat en wordt afgewerkt met een laag wit, zodat de poster op plexiglas nergens transparant is. Op plexiglas komen de kleuren en contrasten van designs geweldig tot hun recht. Het is, net zoals gewoon glas, een glanzend materiaal. Dus als je durft te shinen, is dit de keuze voor jou.

Ophangen

Voor formaten t/m 70 x 100 cm geldt dat deze worden geleverd inclusief een zelfklevende ophangplaat. Formaten van 80 x 120 cm en groter worden geleverd inclusief het blind ophangsysteem. Lees hier meer informatie over de ophangsystemen.

Meer over plexiglas

Canvas

Canvas is een materiaal dat weinig uitleg nodig heeft. Het bestaat uit een canvas doek dat gespannen wordt over een houten frame van 18 mm dik. Het geheel geeft een mooi ruimtelijk effect op de muur. De print op het canvas zal door het materiaal een matte uitstraling krijgen.

Meer over canvas

Akoestisch paneel

Het Akoestische paneel is opgebouwd uit vier verschillende lagen. De toplaag heeft een scherpe print en speciale puntsverlijming, zodat de structuur open blijft voor geluidsabsorptie. Na een geluiddoorlatende tussenlaag, dat de middentonen dempt, komt het akoestische materiaal. Dit is voor 90% gemaakt van de katoenvezels van mechanisch gerecyclede spijkerbroeken. Dit houdt in dat het textiel door een machine uit elkaar getrokken wordt tot een vezelniveau. De lange vezels van katoen zorgen ervoor dat geluidsgolven goed geabsorbeerd worden. Dit zorgt ervoor dat geluidsoverlast drastisch wordt gereduceerd en de nagalm verminderd. Het geheel wordt ook afgesloten met geluiddempende middentonen.

Meer over akoestische panelen

Textielframe

Textieldoek met hoogwaardige print

Het textieldoek wordt gemaakt van Dekostof. Het materiaal kenmerkt zich door krachtige kleuren, een matte uitstraling en is bij uitstek geschikt voor binnen toepassingen. Het soepele polyester doek heeft een fijne structuur en absorbeert het licht, in plaats van het te weerkaatsen. Zo is de print altijd zichtbaar.

Opties

Je kunt kiezen uit drie kleuren voor het frame (zwart, wit en aluminium), daarnaast is het ook mogelijk om te kiezen voor een houten frame in plaats van een metalen frame. Tenslotte kan je bij de metalen frames nog kiezen voor akoestische vulling voor een geluiddempende werking.

Verwisselbare doek

Uitgekeken op het ontwerp? Geen probleem! Het doek kun je eenvoudig verwisselen. Zo is het frame ontzettend veelzijdig.

Meer over textielframes

Papier

Last but not least, good old papier. De keuze voor het juiste papier voor posters luistert erg nauw. Na uitgebreid verschillende drukproeven te hebben bestudeerd is bij PosterJunkie besloten om gebruik te maken van 270 grams mat photo papier, afgewerkt met een enkelzijdige laminatie. Het papier is erg dik, zodat het de inkt goed op kan nemen zonder krom te trekken. De laminaatlaag is een extra bescherming tegen UV-licht (i.v.m. verkleuring) en vocht. Omdat een poster op papier goedkoper is dan de andere materialen kan je nog eens afwisselen met je designs in de lijst.

Hulp nodig?


Ik hoop dat ik je wat helderheid heb kunnen verschaffen in het diepe oerwoud van materialen om tot een weloverwogen beslissing te komen. Mocht je ondanks deze informatie toch nog vragen hebben, stel ze gerust aan me via info@posterjunkie.eu en ik help je met alle plezier verder.