Materiaal kieshulp

Het harde werk zit erop..


Je hebt zorgvuldig gewikt en gewogen welk design je op jouw muur wilt hebben om er daarna achter te komen dat je nog een besluit moet maken; op welk materiaal ga je de poster laten drukken? Om de keuzestress wat op te voeren zijn er bij de meeste ontwerpen veel verschillende materialen om uit te kiezen met elk hun eigen kenmerken en voordelen. Dat maakt het dus niet makkelijker, fijne vent die PosterJunkie… Sorry.

Zelf loop ik ook al een tijdje te dubben hoe de nieuwste aanwinst in mijn studio er precies uit gaat zien. Om mezelf en jou op weg te helpen zal ik per materiaalsoort kort en bondig uit de doeken doen waarom je juist wel of juist niet voor een materiaal zou moeten kiezen.

In de onderstaande video krijg je alvast een impressie van de verschillende materialen, verderop lees je meer details.

Dibond

Ben je op zoek naar wanddecoratie die opvalt, dan zit je goed met een print op aluminium-dibond. De full color bedrukking springt van de plaat af. De ontwerpen op dibond zijn zeer geschikt voor zowel  binnen- als buitengebruik. Dibond platen zijn lichte platen die zijn opgebouwd uit drie lagen. De buitenste lagen zijn vervaardigd van 0.3 mm dik aluminium en de kern is gemaakt van zwart kunststof, ook wel polyethyleen genoemd. De hele plaat is 3 mm dik.

Dibond is een aluminium sandwichplaat die door deze opbouw stijf en zeer licht van gewicht is en daarnaast ook duurzaam. Door de uitstekende producteigenschappen voor binnen- en buiten gebruik is een poster op dibond een perfecte keuze voor jouw kunst in de woonkamer of in de tuin.

Plexiglas

De meeste mensen zijn wel bekend met plexiglas, toch heb je ook dit materiaal in veel verschillende soorten en maten. Ik zal me nu alleen beperken tot het plexiglas product van PosterJunkie. De ontwerpen worden gedrukt op glashelder plexiglas van 5mm dik. De full color druk van het ontwerp komt op de achterzijde van de plaat en wordt afgewerkt met een laag wit, zodat de poster op plexiglas nergens transparant is. Op plexiglas komen de kleuren en contrasten van designs geweldig tot hun recht. Het is, net zoals gewoon glas, een glanzend materiaal. Dus als je durft te shinen, is dit de keuze voor jou

Canvas

Canvas is een materiaal dat weinig uitleg nodig heeft. Het bestaat uit een canvas doek dat gespannen wordt over een houten frame van 18 mm dik. Het geheel geeft een mooi ruimtelijk effect op de muur. De print op het canvas zal door het materiaal een matte uitstraling krijgen.

Textielposters

Het materiaal bestaat uit een kreukvrij doek van polyester. Dankzij de hoogwaardige printkwaliteit komen de kleuren prachtig uit op dit soepele materiaal.

De Textielposters zijn inclusief beukenhouten stokken. Deze worden zowel onder als boven in een tunnel bevestigd. De tunnel is afgewerkt met een stiknaad van wit garen. De platte tunnelmaat van de Textielposter is 4 cm.

De zijkanten zijn lasergesneden voor een strakke afwerking en om rafelen te voorkomen. Het touwtje voor het ophangen heeft een lederlook en wordt los meegeleverd.

Akoestisch paneel

Het Akoestische paneel is opgebouwd uit vier verschillende lagen. De toplaag heeft een scherpe print en speciale puntsverlijming, zodat de structuur open blijft voor geluidsabsorptie. Na een geluiddoorlatende tussenlaag, dat de middentonen dempt, komt het akoestische materiaal. Dit is voor 90% gemaakt van de katoenvezels van mechanisch gerecyclede spijkerbroeken. Dit houdt in dat het textiel door een machine uit elkaar getrokken wordt tot een vezelniveau. De lange vezels van katoen zorgen ervoor dat geluidsgolven goed geabsorbeerd worden. Dit zorgt ervoor dat geluidsoverlast drastisch wordt gereduceerd en de nagalm verminderd. Het geheel wordt ook afgesloten met geluiddempende middentonen.

Tuinposter

Geef sfeer aan jouw tuin, balkon of dakterras met een tuinposter. . Je kunt kiezen uit veel verschillende formaten, daardoor kun je hem altijd kwijt op het plekje dat jij voor ogen hebt.

UV- en waterbestendig

De tuinposters worden geprint op een materiaal dat Banner 510 heet met UV-bestendige inkt. Hierdoor zijn ze waterafstotend en blijven ze lang mooi en kleurecht.

Ophangen

Met de metalen ringen die in het doek worden gezet kun je je tuinposter eenvoudig ophangen. De ringen worden geplaatst om de 30 cm zodat je jouw doek altijd stevig kunt hangen.

Galerie Print

De galerie print is een ultra luxe materiaal dat je normaal gesproken bij kunst in galerieen ziet. Het bestaat uit een zeer hoogwaardige print op Fuji Crystal DPII papier welke wordt geplexificeerd tussen 3 mm plexiglas en 3 mm alu-dibond. Het geheel wordt geleverd met een gemonteerd ophangsysteem aan de achterzijde.

Wandkleed

100% katoenen wandkleed

Een wandkleed van 100% katoen met bijpassende roede en wandhaken. Kies uit veel verschillende afmetingen, zo kan je het kleed zelfs bijna wandvullend maken. Het materiaal heeft een zwaarte van 420 gr./m2, hierdoor heeft het doek een kwalitatieve uitstraling. En dankzij de hoogwaardige printkwaliteit komen de kleuren prachtig uit op dit materiaal.

Afwerking en montage

Om het Wandkleed te kunnen voorzien van een roede wordt het aan de bovenkant en aan de onderkant afgewerkt met een tunnel van 6 cm. De zijkanten worden omgezoomd, wat voor een kwalitatief geheel zorgt. De roede aan de bovenkant is altijd 30 cm breder dan het doek (15 cm aan elke kant). Hierdoor heb je nog genoeg ruimte om een wandhaak te plaatsen en komt het geheel beter tot z’n recht. Door een roede aan de onderkant te plaatsen wordt het wandkleed verzwaard, waardoor het nog een strakker uiterlijk krijgt. Voor de roede aan de onderkant wordt de breedte van het doek aangehouden, zodat de roede wegvalt in het Wandkleed. Omdat er zoveel verschillende soorten ondergronden zijn, zitten er geen schroeven en pluggen voor de wandbevestiging in de verpakking.

Textielframe

Textieldoek met hoogwaardige print

Het textieldoek wordt gemaakt van Dekostof. Het materiaal kenmerkt zich door krachtige kleuren, een matte uitstraling en is bij uitstek geschikt voor binnen toepassingen. Het soepele polyester doek heeft een fijne structuur en absorbeert het licht, in plaats van het te weerkaatsen. Zo is de print altijd zichtbaar.

Ophangen en klaar

Het textielframe wordt in twee delen geleverd, het frame en het doek. Je kunt het doek vervolgens gemakkelijk in het frame plaatsen. Je krijgt standaard muurplaatjes meegeleverd. Hiermee hang je het frame eenvoudig op. Schroeven en pluggen worden niet meegeleverd.

Verwisselbare doek

Uitgekeken op het ontwerp? Geen probleem! Het doek kun je eenvoudig verwisselen. Zo is het frame ontzettend veelzijdig.

Papier

Last but not least, good old papier. De keuze voor het juiste papier voor posters luistert erg nauw. Na uitgebreid verschillende drukproeven te hebben bestudeerd is bij PosterJunkie besloten om gebruik te maken van 270 grams mat photo papier, afgewerkt met een enkelzijdige laminatie. Het papier is erg dik, zodat het de inkt goed op kan nemen zonder krom te trekken. De laminaatlaag is een extra bescherming tegen UV-licht (i.v.m. verkleuring) en vocht. Omdat een poster op papier goedkoper is dan de andere materialen kan je nog eens afwisselen met je designs in de lijst.

Hulp nodig?


Ik hoop dat ik je wat helderheid heb kunnen verschaffen in het diepe oerwoud van materialen om tot een weloverwogen beslissing te komen. Mocht je ondanks deze informatie toch nog vragen hebben, stel ze gerust aan me via info@posterjunkie.eu en ik help je met alle plezier verder.